Moet je vitamine D slikken in de winter?

Nog even en we zitten hartje winter. Frisse ochtenden en vroege avonden, weinig zonlicht en veel kou: het is hét perfecte recept voor een lagere weerstand. Een goed moment dus om je gezondheid een beetje extra aandacht te geven. We trekken letterlijk en figuurlijk alles uit de kast om de winterdip te voorkomen, en vooral de vitamine D pillen zijn rond deze tijd van het jaar erg populair. Maar hoeveel weet jij van vitamine D? En moet je eigenlijk wel vitamine D slikken in de winter?

Wist jij dat…

… Wij mensen zelf vitamine D aanmaken met behulp van de zon?

Vitamines zijn normaliter per definitie de essentiële bestandsdelen in je voeding die nodig zijn om gezond te blijven. Vitamine D daarentegen, wordt voor 80% door ons lichaam zelf aangemaakt in de huid onder de invloed van UV stralen. Hoewel vitamine D wel via bepaalde voeding in het lichaam terecht kán komen (zoals vette vis), is zonlicht dus de belangrijkste bron voor vitamine D.

… De zon in Nederland van november tot maart te zwak is voor onze eigen aanmaak?

Dus hoe hard we in de winter ons best ook doen. Omdat de zon niet hoog genoeg boven de horizon uitkomt en zonnestralen daardoor een andere golflengte hebben, zal onze huid in deze periode weinig tot geen vitamine D aan kunnen maken.

… Wij de vitamine D aanmaak vaak nog eens extra dwarsbomen, zonder het te weten?

Onze vitamine D aanmaak hangt niet alleen af van de (intensiteit van de) zon. Wist jij bijvoorbeeld dat er zelfs in Saoedi-Arabië grote vitamine D tekorten zijn? En dat we in Nederland ook in de zomer steeds vaker te lage vitamine D waardes meten in de ziekenhuizen? Dat komt omdat we onszelf tegenwoordig goed beschermen tegen de zon. In Saoedi-Arabië bedekken ze zich volledig met kleding, in Nederland houden we vooral onze zonnebrand in de aanslag. En hoewel dit ontzettend belangrijk is, is het ook belangrijk om af en toe juist een beetje zonlicht toe te laten. Afhankelijk van seizoen, locatie, leeftijd en huidskleur kan slechts een half uurtje per dag met je gezicht en handen onbeschermd in de zon al voldoende zijn voor een dagelijkse dosis vitamine D.

… Er specifieke groepen zijn die een groter risico lopen op vitamine D tekorten?

Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur kunnen moeilijker zelf vitamine D aanmaken door hun huidstructuur. Maar minder bekend is dat ook voor vrouwen in en na de overgang vitamine D ontzettend belangrijk is. Door de overgang verloopt namelijk de afname van de botsterkte plots heel snel, wat het risico op osteoporose (gevorderd stadium van botontkalking) vergroot. Omdat Vitamine D bijdraagt aan sterke botten doordat het de opname van calcium in het lichaam verhoogd, is deze zonnevitamine extra van belang voor vrouwen in de overgang.

… De invloed van vitamine D op ons lichaam groter is dan eerder gedacht werd

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die de concentraties van calcium en fosfaat in het bloed reguleert en daardoor essentieel is voor de opbouw en het behoud van sterke botten, een sterk gebit en een goede weerstand. Wat je misschien niet wist is dat er steeds meer verbanden gelegd worden tussen vitamine D en de mentale gezondheid. En dat een tekort aan vitamine D voor de fysieke gezondheid kan leiden tot o.a. zwakke botten, maar potentieel ook tot O-benen, een kromme rug, een slecht gebit, spierzwakte, vermoeidheid en ga zo maar door… Daarom weten wij graag wat onze vitamine D waardes zijn, om zo onze eigen gezondheid goed te kunnen onderhouden.

Wil jij antwoord op de vraag hoeveel vitamine D jij moet slikken in de winter? Die vraag kan alleen jij beantwoorden. Door te checken hoe het met jouw vitamine D waardes gesteld is, weet je of en hoeveel vitamine D je lichaam nodig heeft. En dat is iets waar wij je bij kunnen helpen! Klik hier voor een betrouwbare vitamine D test en kom erachter hoe het staat met de hoeveelheid vitamine D in jouw lichaam.

Vergelijkbare berichten