Zelftesten, de nieuwe standaard?

Het was de afgelopen twee jaar de normaalste zaak van de wereld: even een zelftestje doen. Grote kans dat er op dit moment zelfs een corona zelftest in je kast ligt. Maar eigenlijk is het – als je er even over nadenkt – best uitzonderlijk dat we in zo een korte tijd zelftesten zo normaal zijn gaan vinden. En dat lijkt een interessante en veelbelovende ontwikkeling te zijn die over iets veel groters gaat dan COVID alleen.

Heb je dit gehoord?

Kortgeleden zagen wij via onze LinkedIn een video van een BBC-interview met Alex Sheppard, CEO van een erkend Brits medisch bedrijf. Vrij vertaald werd er in dit interview gezegd: “Het massaal zelftesten op COVID de afgelopen twee jaar lijkt onbewust een verandering in de maatschappij in werking te hebben gezet, die veelbelovend kan zijn voor de toekomst. Zwangerschapstesten zijn al decennialang genormaliseerd als thuistesten. Maar het zelftesten op ziektes en aandoeningen vanuit huis was tot twee jaar terug voor velen nog onvoorstelbaar. Wat we nu tijdens de pandemie gezien hebben, is dat in een hele korte tijd een hele bevolking is getraind om gebruik te maken van zelftesten. Ik vraag me af of daarin niet hele interessante mogelijkheden liggen voor de algemene gezondheidszorg.”

Een nieuw perspectief

We zijn in onze maatschappij al langere tijd in de weer met de toenemende druk op de gezondheidszorg. Oplossingen hiervoor worden vooralsnog voornamelijk gezocht in het uitbreiden en ondersteunen van huidige instanties, want van huisartspraktijken tot ziekenhuizen, ze zitten massaal aan hun max. Maar wat als we nu ook eens een andere kant op kijken voor (een bijdrage aan) een oplossing? Wat als zelftesten uit (voor)zorg het nieuwe normaal zou zijn?

De trend

Dit idee is minder vergezocht dan je zou verwachten. We zien dat mensen tegenwoordig steeds bewuster met hun gezondheid bezig zijn, steeds vaker hun eigen gezondheid in de gaten willen houden en steeds meer geruststelling zoeken. Anno 2022, houdt de mens graag zelf de regie over zijn/haar/hun gezondheid en willen we niet voor niks naar de dokter stappen. Zelftesten kunnen daarvoor een effectieve tussenoplossing zijn omdat ze anoniem, snel en gemakkelijk zijn. Ze krijgen vaak klachten boven tafel die anders genegeerd blijven, en helpen daardoor de drempel te verlagen om de huisarts te bezoeken. Tegelijkertijd bieden ze informatie wat iemand in staat stelt om voorbereid en met de juiste vragen bij de arts aan te komen. Niet heel gek dus dat ze steeds populairder worden.

Een proactieve gezondheidszorg

Als zelftesten zo toegankelijk en vanzelfsprekend blijven als wordt verwacht, zou dat best wel eens een interessant toekomstperspectief kunnen bieden voor de huidige gezondheidszorg. Wanneer het voor mensen vanzelfsprekend wordt om thuis (naast zwangerschapstesten) ook andere soort zelftesten te gebruiken, ontstaat er een efficiënte en gedecentraliseerde infrastructuur waarin bepaalde ziekten al heel vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de zorg en behandeling van een patiënt, maar zal ook het aantal ziekenhuisopnames fors verminderen. Het normaliseren van zelftesten lijkt dus een veelbelovende stap vooruit te zijn binnen de algemene gezondheidszorg. Maar deze proactieve houding in de gezondheidszorg komt echt wel met verantwoordelijkheden.

De proactieve gebruiker

Ook de Patiëntenfederatie Nederland ziet een toekomst in zelftesten, maar wijst terecht vooral op het belang van een goede kwaliteit van de zelftest (een kwaliteitskeurmerk), en het belang van voorlichting aan gebruikers. Daar zijn wij het mee eens. Iedere gebruiker moet op de hoogte zijn van de betrouwbaarheid van een zelftest, en er verstandig mee om kunnen gaan. Het moet geen aanleiding zijn voor onnodige ongerustheid, en ook geen vervanging voor de huisarts. In plaats daarvan moet het gezien worden als een effectief hulpmiddel om aandoeningen eerder aan het licht te brengen, de gezondheidszorg een handje te helpen en mensen de regie over hun gezondheid te geven. Het is tijd voor een proactieve gezondheidszorg. Wij zijn benieuwd hoe die toekomst eruit gaat zien.

Dagelijks houden wij ons bezig met het realiseren van een proactieve gezondheidszorg. Onze missie is om hoogwaardige diagnostiek beschikbaar te maken voor iedereen. Mocht je nieuwsgierig zijn wat voor zelftesten er allemaal zijn, dan kun je hier ons assortiment vinden. Andere vragen? Wij hebben een gemotiveerd team voor je klaarstaan, dat staat te popelen om je alles over onze missie en producten te vertellen! Klik hier voor meer informatie.

Vergelijkbare berichten