5 opvallende fabels over hooikoorts
Rode ogen, een verstopte neus en een pijnlijke keel… Is het nou corona, een verkoudheid of hooikoorts? Het is natuurlijk heel fijn dat we de pandemie achter ons lijken te kunnen laten, maar het niezen wordt er niet per se minder op. Rond deze tijd van het jaar beginnen de bomen, grassen en planten namelijk weer te bloeien. In aanloop naar de lente daarom hier 5 opvallende fabels over hooikoorts!
1. Hooikoorts heeft iets te maken met hooi
We beginnen maar gelijk met de meest voor de hand liggende fabel. Nee, hooikoorts is geen allergie voor hooi. Aan het begin van de 19e eeuw werd aangenomen dat verse hooi de problemen veroorzaakte, maar niks bleek minder waar. Hooikoorts is een ontsteking aan de neusslijmvliezen veroorzaakt door stuifmeel van planten of bomen. De naam is al die tijd wel blijven hangen.
2. Bloemen zijn de grootste veroorzakers van hooikoorts
Veel mensen denken vooral hooikoorts te krijgen door de pollen van bloemen. Maar voor de meeste “slachtoffers” van hooikoorts zijn gras en bomen het voornamelijk probleem. Vooral de eik, berk en esdoorn zijn in Nederland de grote boosdoeners.
3. ‘Eens hooikoorts, altijd hooikoorts’
Ook dit blijkt – gelukkig – niet waar te zijn. De meeste mensen groeien vanzelf over hun hooikoorts heen. Veelal speelt het op tussen je 10e en de 30e levensjaar, maar de allergie kan zich uiteraard ook op latere leeftijd nog openbaren. Op dit moment schatten ze overigens het aantal mensen die last heeft van hooikoorts (in Europa) op ongeveer 40% van de bevolking. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Dat heeft weer te maken met de opwarming van de aarde wat zorgt voor een langere bloeiperiode van bomen en planten.
4. Regen helpt tegen hooikoorts
Ja, dat regen de lucht als het ware “schoonspoelt” klopt. Maar bij hele hevige regenbuien ontstaat volgens bioloog Maurice Martens juist het tegenovergestelde effect. Zware regenval en harde wind kunnen de pollen namelijk juist de lucht in laten gaan. Het omslagpunt tussen gunstig en een ongunstige regenbui voor hooikoorts is door onderzoekers geschat op ongeveer 10 cm neerslag.
5. Antihistaminica tegen hooikoorts maken je slaperig
Deze fabel is gebaseerd op een feit. Vroeger was dit namelijk wel het geval, vandaar dat veel mensen het nog steeds denken. Maar al sinds de jaren ’90 is een tweede generatie van antihistaminica geïntroduceerd die slaperigheid niet langer als bijwerking heeft.
Over slapen gesproken, let er trouwens op dat pollen op kleding en in haar kunnen blijven zitten. Dus als je last hebt van hooikoorts, schroom niet om te douchen voor het slapen gaan. Pollen op je kussen, daar word je echt niet gelukkig van.
Wist je dat er naast de welbekende ‘corona zelftest’ ook allergie zelftesten bestaan voor bijvoorbeeld huisstofmijt, graspollen en kattenhaar? Heel gemakkelijk en snel thuis te gebruiken, om duidelijkheid te krijgen over wat nou eigenlijk de reden is voor die geïrriteerde ogen en jeuk. Ben jij ook benieuwd of je allergisch bent? Hier vind je zo een (betrouwbare) allergietest.
Ben je een professional geïnteresseerd in COVID, Influenza of andere respiratoire testen? Bekijk ons portfolio hier.